Echo Tablica

Artykuły

Echo Szczecina

08.08.2018

Rozsmakować się w produktach z Pomorza Zachodniego

Rozsmakować się w produktach z Pomorza Zachodniego
 Echo Newsletter  Nie przegap - zapowiedzi wydarzeń, konkursy, newsy!

Produktów lokalnych, tradycyjnych i regionalnych nie zabrakło podczas tegorocznego Festiwalu Słowian i Wikingów.

W specjalnej alei, w tematycznych domkach, zachodniopomorscy producenci zachwalali swoje smakołyki – domowe sery, pasztety, wędliny bez konserwantów, śledzie oraz oczywiście miody. W wydarzeniu rokrocznie uczestniczy wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa. Tegoroczny festiwal odbywał się pod hasłem „Słowianie i wikingowie – wierzenia, obrzędy i zwyczaje”.

– Festiwal Słowian i Wikingów w Wolinie jest jedną z najpopularniejszych imprez na Pomorzu Zachodnim, dlatego chcemy wykorzystać tę okazję do promocji zachodniopomorskich smaków. Warto wspierać regionalne dobra. Mamy się czym pochwalić. Nasze przysmaki doceniane są podczas międzynarodowych konkursów, producenci zdobywają kolejne rynki – mówi Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa.

W „Alei Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego” można było rozsmakować się w produktach z róży, dyni, sokach i dżemach z Gospodarstwa Ekologicznego „Sedina”. Tradycyjnie już nie zabrakło miodów pochodzących z gospodarstw pasiecznych Jana Olszańskiego, „Buckfast” Tomasza Sadowskiego czy pasieki „Medus” Miody Puszczy Barlineckiej Marii Kołosowskiej. Ekologiczne Gospodarstwo Rolno-Pasieczne w Dębicach do Wolina oprócz miodów przywiozło także ogórki kiszone, dżemy i soki.

Wędliny, kiełbasy, kaszanka, smalec produkowane tradycyjnymi recepturami bez dodatku konserwantów to propozycja z Ekologicznego Gospodarstwa Rolnego Alicji i Jana Springerów. „Ryby z Wyspy Wolin” promowały swoje produkty paprykarzem z dorsza, a Gospodarstwo Ekologiczne „Frykas” pochwaliło się swoimi krowimi i kozimi serami.

W zachodniopomorskiej alei nie zabrakło też słodkości z Gospodarstwa Rolnego Leszka Jagera, które promowało się m.in. rogalikami Radziszewskimi, ciastami czy lemoniadą pokrzywową. Goscie festiwalu mogli poznać też smak soków, dżemu i lemoniady z  Malinowego Ogrodu Teresy Ambroziak.

Lista wystawców:

- Gospodarstwo Ekologiczne „Sedina” B.R. Jaszczowscy (produkty z róży, dyni, dżemy, soki, powidła, sosy)
- Pasieka „Medus” Miody Puszczy Barlineckiej Maria Kołosowska
- Ekologiczne Gospodarstwo Rolno-Pasieczne w Dębicach Bogumił Szymański (miody, ogórki kiszone, dżemy, soki)
- Gospodarstwo pasieczne „Miody Jana” Jan Olszański
- Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Alicja i Jan Springer (wędliny, kiełbasy, kaszanka, smalec produkowane tradycyjnymi recepturami bez dodatku konserwantów, polepszaczy smaków).
- Ryby z Wyspy Wolin Jolanta Stachurska („Ryby z Wyspy Wolin”)
- Gospodarstwo Pasieczne „Buckfast” Tomasz Sadowski
- Gospodarstwo Rolne Leszek Jager (cukinia marynowana, powidła Radziszewskie z czerwonej porzeczki, rogaliki Radziszewskie, ciasta, racuchy, lemoniada pokrzywowa)
- Gospodarstwo Ekologiczne „Frykas” Edyta i Cezary Szczupak (sery krowie i kozie od zwierząt hodowanych ekologicznie)
- Malinowy Ogród Teresa Ambroziak (soki, dżemy, powidła, lemoniady z malin oraz porzeczek).

Autor: Emilia Wolf

Źródło: wzp.pl