Echo Tablica

Artykuły

Echo Szczecina

20.03.2017

Nowe smaki w Zachodniopomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

Nowe smaki w Zachodniopomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
 Echo Newsletter  Nie przegap - zapowiedzi wydarzeń, konkursy, newsy!

Bar, pasieka, gospodarstwo agroturystyczne i restauracja wzbogaciły Zachodniopomorską Sieć Dziedzictwa Kulinarnego.

Przyjęcie do grupy oraz poczęstunek odbył się 20 marca 2017 r. w „Botanic Restaurant” w Szczecinie z udziałem wicemarszałka Jarosława Rzepy.

- Patrząc na ofertę i zaangażowanie obecnych dzisiaj nowych członków sieci jestem przekonany, że miejsca, w których produkują czy też serwują regionalną żywność, będą często odwiedzane przez poszukiwaczy smaków – mówił wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa.

Nowym członkiem sieci zostało Gospodarstwo Agroturystyczne Kazimierza i Jolanty Kalińczak „Kalina” z Komorza, które położone jest na terenie Drawskiego Parku Krajobrazowego. Pensjonat uprawia swój własny ogród warzywny – zdrowa żywność stanowi podstawę potraw serwowanych gościom. Gospodarze używają produktów tradycyjnych z regionu: m.in.: chleba koprzywieńskiego, miodu drahimskiego, sielawy wędzonej, wędlin świdwińskich, ogórków kołobrzeskich. Kuchnia nawiązuje do tradycji kulinarnych Pomorza Zachodniego.

Ryby słodkowodne w zalewie octowej i pomidorowej są specjalnością smażalni „Baru Bistro” z Czaplinka, kolejnego ogniwa sieci, prowadzonego przez Monikę Olejnik. Surowiec w postaci ryb pozyskuje z Pojezierza Drawskiego oraz jezior będących w dzierżawie Gospodarstwa Rybackiego w Czaplinku i Przedsiębiorstwa Rybackiego Spółka z o.o.  w Złocieńcu.

Do elitarnego towarzystwa Zachodniopomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego dołączyły naturalne miody nektarowe i produkty pszczele wytwarzane przez Pracownię Pasieczną Małgorzaty Chabowskiej „Staropolska miodziarnia” z Gryfic. Metody produkcji miodu stosowane w pracowni gwarantują zachowanie w pełni naturalnego i niemodyfikowanego koloru, smaku, konsystencji oraz walorów zapachowych miodu.

Także  „Botanic Restaurant” ze Szczecina będzie oznakowana charakterystycznym logotypem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Restaurację prowadzą bracia Jakub i Tomasz Bylińscy. W menu znajdziemy potrawy powstałe na bazie tradycyjnych produktów z regionu, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych, jak kozi ser z Wołczkowa, karp z Gospodarstwa Rybackiego Miedwie, miody z Pasieki Miody Jana, czekolada z Fabryki „Gryf” ze Szczecina oraz mięso i wędliny ze sklepu mięsnego „Specjały u Szymona” również ze Szczecina.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego powstaje w ramach inicjatywy Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Jej członkami mogą zostać gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności, punkty gastronomiczne, obiekty świadczące usługi hotelarskie, sklepy i restauracje, które spełniają wymagania opisane w regulaminie. Obecnie liczy 51 członków.

Dodatkowe informacje na temat Zachodniopomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego: http://www.wrir.wzp.pl/biuro-rolnictwa-i-rozwoju-wsi/europejskie-dziedzictwo-kulinarne-na-pomorzu-zachodnim

Autor: Małgorzata Muszyńska

Źródło: wzp.pl